Monday, October 29, 2012

Mari Berkecek English untuk Kambing Aqiqah

Assalamu'alaikum Wrmbth, lama rasanya tak menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa pengantar. Dulu masa belajar memang laporan dan sesi persembahan (presentation) dalam bahasa inggeris. Lepas jadi penternak kambing dan peniaga ni makin jarang guna bahasa kedua Malaysia ni. Nampaknya untuk asah lidah yang tumpul ni, saya harus mulakan inisiatif untuk kebaikan sendiri juga. Hehe. Kambing aqiqah dalam bahasa inggeris Goats for aqiqah.
kambing aqiqah
I really miss my 2 goat cubs from the first year of breeding. Too bad i sold them to some interested buyers. Hehe
kambing aqiqah
My first goat cub born in house. Normal delivery from a healthy female katjang goats. I really agree that local breed excels in our environment than imported one due to adaptation factors. Its hard to find a 100% katjang goat nowadays

Jemput jempu singgah blog bahasa inggeris saya http://what-is-aqiqah.blogspot.com. Sekurang2nya tak lah janggal sangat bahasa inggeris kita nanti. Penternak kambing Malaysia tak patut di takuk lama saja, kita harus mengorak langkah dan maju kehadapan. Jadi pengetahuan berbahasa inggeris boleh menjadi satu peralatan tambahan, mungkin satu hari nanti kita boleh lebarkan sayap membekalkan perkhidmatan kambing aqiqah untuk negara lain. Pernah juga sebelum ni pelanggan pakistan, bangladesh dan pak arab datang. Orang iran pun ada. Nak guna bahasa arab tak pandai, jadi BI lah caranyanya. Hehe.

No comments:

Post a Comment