Saturday, August 11, 2012

Ternak Kambing dan Cacing

Assalamu'alaikum Wrmbth, Di Malaysia dan seluruh dunia, satu masalah besar yang membelenggu fikiran usaha ternak kambing di Malaysia ialah cacing parasit. Kebanyakan kes kematian kambing ada kaitan dengan kecacingan. Banyak ladang ternak kambing telah mengalami defisit belanjawan kerana ubat-ubatan cacing dan kematian kambing. Mangsanya terdiri daripada pelbagai kumpulan kambing, daripada dalam kandungan kepada kambing dewasa.

Kos untuk membeli ubat cacing memang boleh memeningkan kepala pen ternak kambing dan jika kita menurut saranan doktor haiwan, 3 bulan sekali perlu dilakukan pembasmian kambing melalui penggunaan anthelmintic ataupun dewormer. Masalah penggunaan racun cacing ini adalah para cacing mampu untuk menjadi kebal pada dewormer melalui penggunaan yang tidak mengikut sukatan dan kurang etika. Cacing kambing mempunyai kebolehan untuk mewujudkan antibodi melawan kesan dewormer ini dan pada jangka masa panjang masalah cacing super kebal bakal menyebabkan anda tutup kandang.

Pen ternak kambing di Malaysia patut mula berfikir akan kesan jangka panjang kepada perusahaan pen ternakan kambing mereka jika dewormer tidak lagi berkesan kerana masalah ini telahpun kritikal di negara seperti Australia dan Afrika Selatan yang perusahaan industri ternak kambing jauh lebih maju daripada kita. BAGI ARTIKEL PENUH, KLIK LINK INI

No comments:

Post a Comment